28 november 2006

Een ingekorte Vuelta?

De UCI heeft na een onderzoek aan de organisatoren van de Vuelta laten weten dat die te lang duurt. Van drie weken naar twee is hun advies. Er zijn al twee grote rondes van drie weken (Giro en Tour), zullen ze ongetwijfeld denken, en de kalender is zo al zwaar genoeg.

Een belachelijke conclusie vind ik. Er is de Giro in mei, de Tour in Juli en de Vuelta in September. Telkens een maand tussen, dus genoeg tijd om te rusten, en niemand is verplicht om die rondes te rijden he. De Protourploegen zijn verplicht om deel te nemen, maar daarvoor hebben ze renners genoeg. Niet iedereen moet zoals Sastre dit jaar telkens voluit gaan, dat deed zelfs Merckx niet.


De kalender is zwaar genoeg, inderdaad, maar hoe komt dat? Iedereen moet verplicht meedoen aan alle wedstrijden die de pipo's van de UCI genoeg geld opleveren. Want een van de oorzaken van deze conclusie zou zijn dat de Ronde van Duitsland in september wordt georganiseerd. Ja en? Is dat dan een reden om een grote ronde in te korten. Als er iemand zich zou moeten aanpassen is het wel de Ronde van Duitsland, want de Vuelta was eerder. En oorspronkelijk werd die in het begin van het seizoen gereden, ze hebben zich dus al eens moeten aanpassen aan de UCI-kalender.


Zelf vind ik de beste grote ronde de Giro, en dan de Tour of de Vuelta, afhankelijk van het parcours en de deelnemers. Dit jaar was de Vuelta veel boeiender om zien dan de Tour, als je Landis eruit rekent. Bergen in de beginetappes, kans op spektakel door hellingen in de finale. En dan zeggen dat die etappes veel korter zijn gemiddeld dan die van de Tour. Een wedstrijd mag nog maar 100km duren, als je op het einde een hellign of berg hebt, dan is dat al veel spectaculairder dan een bergetappe over 6 cols in Frankrijk, waar tot de laatste col gewoon het tempo wordt onderhouden (want het is nog zo ver, nietwaar Michel Wuyts)?

Afvoeren die Protour, het Wereldbekerklassement herinvoeren en voor de ronderijders een apart klassement. De topploegen uit de UCI-rangschikking startrecht geven (geen plicht) en kortere wedstrijden met verraderlijke finales. Zou dat niet heel wat beter zijn?

Geen opmerkingen: